Geokätköily

Geokätköily on maailmalla nopeasti leviävä ulkoiluharrastus, jossa etsitään toisten harrastajien piilottamia geokätköjä gps-laitteen tai kartan avulla. Geokätköjä on kaikkialla, kaupungeissa, metsissä, saarissa ja rannoilla. Uusia kätköjä tulee lähes päivittäin. Kätköjen etsiminen sopii lähes kaiken ikäisille.

Puijon Ladun Markku Kolari piti teoriaosuuden.

Puijon Ladun Markku Kolari piti teoriaosuuden.

Savon tietojenkäsittely-yhdistys ja Puijon Latu järjestivät sunnuntaina 5.5.2013 geokätköilyn teoriaosuuden tihkusateisessa, hämärässä ja hieman viileässä +5 asteen säässä. Sää ei päässyt kovin paljon häiritsemään, koska se pidettiin upeassa hirsimökissä.

Mukana oli Puijon Ladulta teoriaosuuden vetäjän Markku Kolarin lisäksi 9 henkilöä, 2 lasta ja 3 koiraa. Meno ei siis ollut liian ryppyotsaista. Teorian päätteeksi Markku näytti yhden kätkön löytämisen GPS-navigaattorin avulla. Ja tämän jälkeen oli saunomismahdollisuus.

Mitä geokätköily on?

Geokätköily on maailmalla nopeasti leviävä ulkoiluharrastus, jossa etsitään toisten harrastajien piilottamia geokätköjä gps-laitteen tai kartan avulla. Geokätköjä on kaikkialla, kaupungeissa, metsissä, saarissa ja rannoilla. 15 000:n kätkön raja ylittyi Suomessa kesällä 2011 ja 25 000 kätkön raja kesällä 2012. Uusia kätköjä tulee lähes päivittäin. Kätköjen etsiminen sopii lähes kaiken ikäisille eikä vaadi erikoistaitoja. Internetin käyttöä on hyvä hieman hallita, jotta kätköjen tiedot saa haettua ongelmitta.

Geokätköily soveltuu erinomaisesti harrastettavaksi aikuisten ja lasten kesken yhdessä. Aivan pienimmille kätköjen löytäminen voi olla haastavaa, mutta kätköilyretkien jännitys välittyy heillekin.

Geokätköilyä voi harrastaa sekä kesällä että talvella.

Tilaisuus pidettiin viihtysssä hirsimökissä.

Tilaisuus pidettiin viihtysssä hirsimökissä.

Nykyaikaista aarteenetsintää

Geokätköily on maailmanlaajuinen ulkoiluharrastus, jota harrastaa jo viisi miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Suomessakin kätköilijöitä on jo yli kymmenentuhatta.

Geokätköilyssä käytetään apuna satelliittipaikannusta (GPS = Global Positioning System). Annettujen koordinaattien avulla etsitään piilotettu rasia, joka sisältää lokikirjan. Käynti merkitään lokikirjaan ja kirjataan www.geocaching.com-sivustolla.

Jokainen, jolla on tunnukset kätköilysivustolle, voi halutessaan myös piilottaa oman kätkön. Kätköjä on monenlaisia, oikeastaan yhtä monta kuin on piilottajaakin. Kätkön tiedot ilmoitetaan www.geocaching.com-sivustolle. Kuvauksessa kerrotaan kätkön tyyppi, koordinaatit, maaston vaikeusaste sekä muita vinkkejä etsijöille.

Geokätköily on maailmanlaajuinen harrastus

Geokätköilyä harrastetaan ympäri maailman. www.geocaching.com-sivuston mukaan kätköjä on koko maailmassa jo 1,9 miljoonaa. Monet suomalaisetkin geokätköilijät käyvät ulkomailla geokätköilemässä. Kätköilyharrastuksen voi yhdistää myös muihin harrastuksiin tai muuhun toimintaan, kuten loma- tai työmatkoihin.

Koulutuksen antia

Koulutuksessa tuli esille, että hyvän osaamisen rajana voisi pitää 100 kätköhakua. Tämän jälkeen alkaa olla kokemusta, mikä on hyvä kätkö. Tämä auttaa esimerkiksi oman kätkön asettamiseen ja kätkön tietojen ja ominaisuuksien määrittämiseen.

Sääntönä on, että 161 m lähempänä ei saa olla toista kätköä.

Teorian lomassa luotiin käyttäjätunnuksia sivustoille.

Teorian lomassa luotiin käyttäjätunnuksia sivustoille.

Kauppaan ei kannata rynnätä suoraan: jos omistaa GPS-kännykän kannattaa aloittaa sillä. Tässä tulee ongelmaksi lähinnä se, toimiiko liittymä joka paikassa. Pilpan majalla totesimme, että Saunalahti/Elisa ei toimi, mutta Sonera toimi. Mikäli geokätköily alkaa kiinnostaa enemmän seuraavaksi kannattanee kokeilla GPS-navigaattorin vuokraamista. Liikkeelle voi päästä 10 €/vrk. Jos laite itsessään maksaa noin 300 €, tuosta voi laskea, kuinka monta kertaa voi kokeilla, kun laitteen hinta tulee täyteen.

Vaatimuksia:

  • nettimahdollisuus
  • sähköposti (kaupallinen tai ilmainen. Ilmaisia esim.: luukku.com, suomi24.fi, gmail.com, hotmail.com, yahoo.com)
  • GPS:n sisältämä laite ja kartta (GPS:n sisältämä puhelin tai GPS-navigaattori esim: Garmin, Magellan)

(Artikkeli päivittyy vielä mm. kirjautumisohjeilla ja älykännykkäohjeilla.)

  • Kyselyt